Piermik


Piernik. Składniki:
masło, 10 dkg, cukier, 5 dkg, miód, 2 łyżki, jajka, 2 duże, mleko, 125 ml, kakao, 1 lóżka, proszek do pieczenia, 1/2 paczuszki, przyprawa do piernika, 1 łyżeczka, mąka, 25 dkg, migdały albo orzechy w kawałkach, 5 dkg, czekolada albo polewa, 10 dkg. Przygotowanie: Ucieram masło z cukrem i miodem robotem elektrycznym. Dodaje po kolei jajka dalej ucierając. Następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na przemian z mlekiem. Na końcu dodaje orzechy albo migdały. Ciasto nakładam do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bulka tarta .Piekę 40 min. w piekarniku 200°C(albo termo obieg 170°C)Upieczony piernik posmarowałem rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Można go przełożyć powidłami.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Piermik - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł