Pierniczki świąteczne mojej babci


Pierniczki świąteczne mojej babci

Składniki(około 60-65 porcji):
1 kg mąki;
1 kg pszczelego miodu;
2 kostki masła lub masła roślinnego (50 dag);
1 kg cukru;
2 łyżeczki sody oczyszczonej;
4 jajka;
2 łyżeczki mielonych goździków;
2 łyżeczki cynamonu;
2 łyżeczki imbiru;
sok i skórka otarta z całej cytryny;
smażona skórka pomarańczowa;
2 szklanki posiekanych bakalii;
tłuszcz do przygotowania formy;

Sposób przygotowania:
1).Do dużego, płaskiego rondla (ważne !!!) wlewamy miód, gdy się lekko rozgrzeje, dodajemy cukier, masło i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i składniki dokładnie się połączą. Nie dopuszczamy by masa się zagotowała. Odstawiamy do wychłodzenia.
2).Do chłodnej masy dodajemy jajka, rozpuszczona w 3 łyżkach letniej wody sodę, przyprawy, sok i skórę z cytryny, mieszamy. Dosypujemy siejąc przez sito mąkę, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, dodajemy bakalie i jeszcze przez chwile wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na godzinę.
3).Blachy do pieczenia piernikowych ciasteczek smarujemy tłuszczem i oprószamy mąka. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy jak na kluski, wykrawamy piękne, tradycyjne wzory, układamy ciasteczka na blasze i pieczemy na niezbyt gorącym piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 C/
4).Upieczone zsuwamy do miski i smarujemy lukrem - czekoladowym lub białym o różnych smakach, posypujemy kolorowym, cukrowym "maczkiem" Ułożone w blaszanym pudle, będą aromatyczne i pulchne przez kilka tygodni.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Pierniczki świąteczne mojej babci - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł