Pierniczki świąteczne


Składniki:
-0,3 l miodu
-40 dag cukru
-35 dag masła lub margaryny
-0,3 l kremówki
-po 1,5 łyżki stołowej imbiru i cynamonu
-1 łyżka goździków (lub 4 łyżki przyprawy do pierniczków
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1,5 kg mąki

Pierniczki świąteczne
Wykonanie:
Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać. Śmietanę ubić i dodawać powoli do ciasta. Dodać mąkę by ciasto nabrało stałej konsystencji. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Następnego dnia rozwałkować cienko, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blasze i włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 175<°C> przez około 10-15 min. Polukrować i udekorować bakaliami.

 


3
Oceń
(10 głosów)

 

Pierniczki świąteczne - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł