Pierniczki kolorowe


Pierniczki kolorowe

Składniki(40 sztuk):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
15 dag cukru;
2 łyżki miodu;
2 jaja;
łyżeczka sody oczyszczonej;
łyżeczka przyprawy korzennej do pierników;
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
różne gotowe polewy;

Sposób przygotowania:
1).Miód z cukrem podgrzać, by się rozpuścił, dodać pół szklanki wody i zagotować. Zestawić z ognia. Gdy miód przestygnie, dodać przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, oraz rozkłócone jaja.
2).Wszystkie składniki wymieszać dosypując stopniowo mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować blachę, wysmarować ją tłuszczem, ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować na 0,5 cm i rożnymi foremkami wykrawać pierniczki, po czym układać je na blasze w równych odstępach. Piec w ciepłym piekarniku (160 C, około 15 minut).
3).Upieczone i ostudzone fantazyjnie ozdobić przygotowanymi polewami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Pierniczki kolorowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł