Pierniczki zaparzane


Pierniczki zaparzane

Składniki(45-50 sztuk):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
15 dag cukru;
12 dag miodu;
2 jaja;
1/2 szklanki mleka;
łyżeczka sody oczyszczonej;
łyżeczka przyprawy korzennej do pierników;
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
gotowe polewy z białej i ciemnej czekolady (orzechowa, cytrynowa);
orzechy włoskie;

Sposób przygotowania:
1).5 dag cukru;podgrzewać w rondelku, aż zbrązowieje, dodać miód, resztę cukru i przyprawę korzenną, wlać mleko, zagotować. Mąkę zmieszać z soda, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą masę, wymieszać drewnianą łyżką, przestudzić, dodać rozkłócone jaja, a następnie dokładnie wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 lub 3 godziny.
2).Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstawić do ciepłego piekarnika 160 C, piec 20-30 minut.
3).Po upieczeniu i ostygnięciu oblać dowolnymi polewami, oraz posypać posiekanymi orzechami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!












 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Pierniczki zaparzane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł