Pierniczki


Składniki:
1.2 kostki do pieczenia Kasia
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opak. przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasię, dużej płaskiej blasze i piecz 8-10 min w 180*C.
Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, lub pędzelka.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pierniczki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł