Piernik babci


Produkty:
-po szklance miodu i cukru
-po 10 dag dowolnych orzechów, rodzynków i kandyzowanych owoców
-pół szklanki piwa
-2 łyżeczki sody
-łyżka masła
-skórka otarta z cytryny
-po łyżeczce mielonych goździków i cynamonu
-4 jaja
-po 25 dag mąki pszennej i razowej
-białko
-pół szklanki cukru pudru
-mąka

Przygotowanie:
Miód z cukrem wymieszać, zagotować, przestudzić. Bakalie posiekać. Sodę rozpuścić w piwie, wlać do miodu. Dodać stopione masło, skórkę z cytryny, przyprawy, jaja, przesiane razem oba rodzaje mąki, posiekane orzechy, kandyzowane owoce i rodzynki. Wyrobić ciasto. Formę natłuścić, oprószyć mąką. Przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Piernik babci - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł