Piernik bez miodu


Piernik bez miodu

Składniki(1 sztuk):
45 dag mąki;
45 dag cukru;
2 łyżki wody;
5 dag masła;
5 jajek;
szklanka śmietany 18%;
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników;
łyżeczka sody oczyszczonej;
5 dag orzechów;
3 dag smażonej skórki pomarańczowej;

Sposób przygotowania:
1).Z 2 łyżeczek cukru zrobić karmel i rozpuścić go w 2 łyżkach wody. Jaja rozkłócić, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem,sodą, przyprawą korzenna, stopionym masłem, oraz masą jajeczno-śmietanową. Dodać rozpuszczony karmel. Wyrobić ciasto.
2).Pod koniec wrzucić bakalie. Piernik przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w ciepłym piekarniku około godziny. Dowolnie udekorować.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik bez miodu - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł