Piernik cioci


Piernik cioci

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
40 dag mąki pszennej;
10 dag cukru;
25 dag miodu;
2 łyżki masła;
2 jaja;
pół szklanki mleka;
łyżeczka sody oczyszczonej;
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników;
30 dag marmolady do przełożenia ciasta;
CZĘŚĆ II (Lukier)
szklanka cukru;
pół szklanki wody;
pól łyżeczki octu 6%;
łyżka kawy rozpuszczalnej(suchej);

Sposób przygotowania:
1).Jaja utrzeć z cukrem i masłem, a potem z mąką. W rondelku podgrzać miód, lekko go zrumienić i gorący wlać do utartej masy. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać do ciasta, a następnie dodać przyprawę korzenną, oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Formę wysmarować tłuszczem i odsypać mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do ciepłego piekarnika mniej więcej na godzinę.
2).Przygotowac lukier: wodę zagotować z cukrem i gotować pod przykryciem jeszcze 2 minuty, dodać ocet. Zdjąć z ognia, przestudzić do temperatury około 60 C i ucierać, aż zbieleje, a następnie wlać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i dokładnie wymieszać.
3).Upieczony i wystudzony piernik przekroić poziomo na pół, na spodnim placku rozprowadzić równą warstwą marmoladę i przykryć górnym, oblać lukrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik cioci - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł