Piernik mojej ciotki


Piernik mojej ciotki

Składniki(1 sztuka):
80 dag mąki;
po 50 dag miodu (prawdziwy lub sztuczny);
cukier i szklanka mleka;
4 jaja;
5 dag masła;
3 torebki przypraw korzennych do pierników;
10 dag posiekanej skórki pomarańczowej i orzechów;
płaska łyżeczką sody;
szczypta soli;

Sposób przygotowania:
1).Mleko wlać do garnka, wsypać, cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy korzenne i sól.
2).Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jaja, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z soda i dalej ubijać.
3).Dodać bakalie, wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Włożyć ciasto do 2 wąskich (dość długich) form wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
4).Piec około godziny. Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik mojej ciotki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł