Piernik po staropolsku


Składniki
1/2 L miodu
2 niepełne szklanki cukru
1 kostka margaryny
1kg i 1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru
po 1/2 łyżeczki pieprzu i goździków
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze
1/2 szklanki rodzynek
tłuszcz
mąka do formy
Przygotowanie:
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i powoli podgrzewać, stale mieszając. Schłodzić masę. Dodać mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao oraz przyprawy. Ciasto dobrze wyrobić. Rodzynki umyć i osączyć. Dodać z bakaliami do masy. Uformować kulę , włożyć ją do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykryć folią, owinąć ściereczką i odłożyć w chłodne miejsce na około 3 tygodnie. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto i piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200*C. Po ostudzeniu piernik owinąć w czystą ściereczką i odstawić na 7-10 dni. Następnie przekroić na 2-3 warstwy, przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Piernik po staropolsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł