Piernik siostry Klary


Piernik siostry Klary

Składniki(10 porcji):
6 jajek;
50 dag mąki;
25 dag cukru pudru;
25 dag masła roślinnego;
1/4 śmietany 18% gęstej;
35 dag miodu;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
1,5 torebki przyprawy do piernika;
sok z 1,5 cytryny;
bakalie według uznania;
karmel: 2 łyżeczki cukru+1/4 szklanki wody;

Sposób przygotowania:
1).2 łyżki cukru "upalić" w garnuszku na brązowy kolor, dodać 1/4 szklanki gorącej wody. Podgrzewać, aby zrobiła się jednolita masa. Do karmelu dodać miód, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać wystudzony karmel z miodem, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz stopniowo śmietanę.
2).Po wyczerpaniu składników dodać sok z cytryny i jeszcze ucierać 15 minut. Ubić piankę, delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą. Brytfanki (3 po 30 centymetrów) wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką. Ciasto wylewać do brytfanek (mniej niż do połowy). Piec w temperaturze 100 C pół godziny, później podwyższyć temperaturze do 160 C i piec kolejne pół godziny.

CZAS PRZYGOTOWANA: 70 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik siostry Klary - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł