Piernik śląski
użytkownik 70140
2011-12-18
Piernik śląski
Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
40 dag mąki;
40 dag cukru pudru;
1/2 szklanki jasnego piwa;4 jaja;
5 dag masła;
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników;
łyżeczka proszku do pieczenia;
CZEŚĆ II (Lukier)
15 dag cukru pudru;
białko;
kilka kropli naturalnego barwnika (sok z buraka lub marchwi);
Sposób przygotowania:
1).Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z masłem i mąką, wlać piwo, wsypać przyprawę korzenną. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
2).Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą, wstawić do gorącego piekarnika (170 C), piec 50 minut.
3).Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, podzielić na 2 części, jedną zabarwić, druga zostawić białą. Upieczone i wystudzone ciasto dowolnie udekorować kolorowym lukrem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
40 dag mąki;
40 dag cukru pudru;
1/2 szklanki jasnego piwa;4 jaja;
5 dag masła;
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników;
łyżeczka proszku do pieczenia;
CZEŚĆ II (Lukier)
15 dag cukru pudru;
białko;
kilka kropli naturalnego barwnika (sok z buraka lub marchwi);
Sposób przygotowania:
1).Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z masłem i mąką, wlać piwo, wsypać przyprawę korzenną. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
2).Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą, wstawić do gorącego piekarnika (170 C), piec 50 minut.
3).Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, podzielić na 2 części, jedną zabarwić, druga zostawić białą. Upieczone i wystudzone ciasto dowolnie udekorować kolorowym lukrem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!