Piernik staropolski świąteczny-przekładany


Produkty:
-1 kg mąki
-500 g miodu
-250 g masła
-3 jaja
-125 ml mleka
-3 łyżeczki sody
-przypawa do pierników
-100 g orzechów włoskich
-kilka łyżek skórki pomarańczowej
-pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Powoli nagrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę niemal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Po ostygnięciu przekładamy ciasto dowolną masą

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Piernik staropolski świąteczny-przekładany - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł