Piernik w czekoladzie


Składniki:
4 szkl. mąki
5 jajek
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 szkl. cukru
2 szkl. mleka
1 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao ciemnego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
10 dag rodzynek
opak. gorzkiej polewy czekoladowej
1/2 opak białej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, stale miksując, dodawaj na przemian mąkę i mleko. Stopniowo wlewaj olej, ciasto wymieszaj z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i przyprawą do piekarnika. Na koniec połącz z dżemem i rodzynkami.
Ciasto wlej do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą lub mielonymi orzechami formy, wyrównaj powierzchnię.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do czasu, gdy wtykany na próbę patyczek będzie suchy (ok.45 min w 180*C).
Gotowe ciasto ostudź, wytrząśnij z formy. W rondelku stop polewę z gorzkiej czekolady. Posmaruj nią ciasto. Pozostaw do zastygnięcia. Następnie stop białą czekoladę, udekoruj. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Piernik w czekoladzie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł