Piernik z kawą


Piernik z kawą

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
75 dag mąki;
20 dag sztucznego miodu;
20 dag cukru;
jajko;
10 dag masła;
1/3 szklanki jogurtu naturalnego;
łyżeczka sody oczyszczonej;
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników;
łyżka kawy zbożowej(sypkiej);
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
biała polewa czekoladowa;

Sposób przygotowania:
1).Kawę zalać szklanką wrzątku, i podgrzać i rozpuścić, wlać napar z kawy, dodać cukier, mało, jogurt, jajo, sodę, mąkę i przyprawę korzenna. Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
2).Przygotowane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piec około 1 godzinę. Udekorować polewą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik z kawą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł