Piernik z powidłami pigwowca

/ 7 zdjęć


Piernik z powidłami z pigwowca (porcja na 2 małe foremki)
Składniki:
 1 szklanka mąki pszennej;
 1 szklanka mąki żytniej;
 4 duże łyżki miodu;
 ½ szklanki mleka;
 1/2szklanki cukru;
 ¼ szklanki oleju;
 2 jajka;
 2 łyżki startej czekolady;
 po jednej płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru, tartej gałki muszkatołowej, tłuczonych goździków;
 1 łyżka proszku do pieczenia;
 1 łyżeczka sody oczyszczanej;
 1 łyżka smażonej w cukrze startej skórki pomarańczowej;
 200 g powideł;
 1 opakowanie polewy czekoladowej;
 1 łyżeczka kakao;
 1 łyżeczka cynamonu;

Sposób przygotowania:

Zetrzeć na drobnych wiórkach skórkę z pomarańczy i podsmażyć z dwoma łyżkami cukru. Mąki przesiać do jednej misy. Cukier, miód, starta czekoladę i przyprawy dodać do podsmażonej skórki z pomarańczy i podtopić. Gorącą masę wlać do mąki. Dodać oliwę i mleko i wyrobić starannie ciasto łyżką drewnianą. Po lekkim przestudzeniu wbić do masy jajka, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Dokładnie wymieszać.
Przelewać masę do formy na papier dopieczenia.
Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
Upieczony piernik przekroić na trzy części, które posmarować podgrzanymi powidłami i ponownie złożyć.
Górę i boki posmarować polewą. Rozmieszać cynamon z kakao i lekko posypać wierzch piernika.

 


2.1
Oceń
(7 głosów)

 

Piernik z powidłami pigwowca - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł