Piernik z bakaliami
użytkownik 70140
2011-12-18
Piernik z bakaliami
Składniki(1 sztuka):
50 dag mąki;
5 jaj;
0 dag cukru;
12 dag masła;
20 dag miodu;
2 łyżeczki przyprawy korzennej;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
2 łyżeczki gęstej śmietany;
po 5 dag orzechów, migdałów, fig, daktyli, rodzynków;
Sposób przygotowania:
1).Miód zrumienić z przyprawą korzenną. Masło utrzeć żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę i przestudzony miód. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy dodawać na przemian mąkę wymieszaną z sodą i pianę. Wszystkie składniki starannie połączyć.
2).Pod koniec wsypać posiekane bakalie, przygotowane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec około godziny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(1 sztuka):
50 dag mąki;
5 jaj;
0 dag cukru;
12 dag masła;
20 dag miodu;
2 łyżeczki przyprawy korzennej;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
2 łyżeczki gęstej śmietany;
po 5 dag orzechów, migdałów, fig, daktyli, rodzynków;
Sposób przygotowania:
1).Miód zrumienić z przyprawą korzenną. Masło utrzeć żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę i przestudzony miód. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy dodawać na przemian mąkę wymieszaną z sodą i pianę. Wszystkie składniki starannie połączyć.
2).Pod koniec wsypać posiekane bakalie, przygotowane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec około godziny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!