Piernik z makiem


Piernik z makiem

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
30 dag miodu;
18 dag cukru;
szklanka wody;
2 jaja;
łyżeczka sody oczyszczonej;
20 dag maku;
skórka otarta z cytryny;
łyżeczka przyprawy korzennej do pierników;
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
gotowa polewa z białej czekolady;

Sposób przygotowania:
1).Miód zrumienić z 6 dag cukru, wymieszać ze szklanką przegotowanej wody i skórką z cytryny, ostudzić. Mąkę wsypać do miski i zalać rozpuszczonym chłodnym miodem. Mieszając, dodać resztę cukru, przyprawę korzenną, żółtka, oraz ubitą na sztywno pianę, zagnieść ciasto.
2).Pod koniec wyrabiania dodać suchy mak i łyżeczkę sody. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, następnie przełożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąka, odstawić. Następnego dnia upiec w ciepłym piekarniku (około godziny !!!), upieczony i wystudzony piernik oblać polewą przygotowaną według przepisu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.5
Oceń
(8 głosów)

 

Piernik z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł