Piernik z koniakiem


Piernik z koniakiem

Składniki(1 sztuka):
60 dag mąki;
5 jaj ;
pół szklanki mocnego naparu z kawy;
20 dag cukru;
2 łyżki oleju;
30 dag miodu;
szczypta soli;
łyżeczka proszku do pieczenia;
łyżeczka sody oczyszczonej;
ćwierć łyżeczki zmielonych goździków;
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego;
pół łyżeczki zmielonego cynamonu;
po 5 dag rodzynków i orzechów;
3 dag smażonej skórki pomarańczowej;
3 łyżki koniaku;
cukier puder do posypania;

Sposób przygotowania:
1).Jaja ubić na pianę, stopniowo, po łyżce, dosypując cukier. Miód połączyć z naparem z kawy, jajami i olejem. Mąkę wymieszać najpierw z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, potem z masą miodowo-jajeczną, a na końcu z przyprawami korzennymi, bakaliami i koniakiem.
2).Przygotowane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik z koniakiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł