piernik z dżemem


-50 dag mąki pszennej
-30 dag cukru pudru
-5 jajek
-25 dag margaryny
-25 dag mleka
-40 dag dżem
-7 g kakao
-10 dag bakalii
-1 dag przyprawy do piernika
-1 g oleju rumowego
-15 g sody
-30 g proszku do pieczenia
-2 dag tłuszczu do smarowania formy
-bułka tarta
Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę ucierać z cukrem, dodając po 1 żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, wymieszać. Dodawać stopniowo dżem, kakao, mleko ciągle mieszając. Na koniec dodać bakalie i pianę z białek. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

piernik z dżemem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł