piernik z orzechami


-50 dag mąki pszennej
-20 dag cukru
-20 dag miodu
-3 jajka
-25 dag masła
-25 dag mleka
-4 dag kakao
-16 g przyprawy do piernika
-15 g proszku do pieczenia
-15 dag orzechów włoskich lub laskowych
-2 dag tłuszczu
-2 dag bułki tartej
Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Miód roztopić z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać mleko oraz mąkę z dodatkami. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i orzechy, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i posypanej bułką tartą. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

piernik z orzechami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł