Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy

Składniki(25 porcji):
tabliczka twardej, gorzkiej czekolady (10 dag);
szklanka płynnego miodu;
2 duże (lub 3 małe) jajka;
szklanka cukru;
2 czubate szklanki mąki pszennej;
2 łyżki proszku do pieczenia;
10 dag migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych);
kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon);
tłuszcz do wysmarowania formy;
duża filiżanka morelowego dżemu;
cukier puder do posypania;

Sposób przygotowania:
1).Miód, jajka, cukier, korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem, oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem.
2).Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały, przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nie co dłużej w temperaturze 160 C. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia.
3).Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie, posypujemy obficie cukrem pudrem. Podajemy pokrojone w zgrabne romby.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik czekoladowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł