Piernik przekładany


CIASTO
-4 3/4szklanki mąki pszennej
-2 szklanki cukru
-1 szklanka piwa
-350g miodu
-190g margaryny
-6 jajek
-3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-lub proszku do pieczenia
PONADTO
-1 słoik powideł śliwkowych
-masło do wysmarowania blachy
-bułka tarta do wysypania foremki
-pergamin

Margarynę utrzeć trzema łyżkami cukru. Dodawać po jednym żółtku, ucierając. Dodawać kolejno białka i pozostały cukier. Dodawać na przemian mąkę z sodą, rozpuszczony, ostudzony miód, piwo. Dokładnie utrzeć. Boki blaszki wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć natłuszczonym pergaminem i posypać bułką tartą. Ciasto wlać do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, posmarować powidłami.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Piernik przekładany - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł