Piernik toruński


Produkty:
-1 kg miód
-2 kg żytniej mąki
-1 jajo
-1 łyżeczka sody
-anyż, cynamon, zmielone goździki po 1 łyżeczce
-1 kieliszek spirytusu
-orzechy

Przygotowanie:
Miód grzejemy w garnku z przyprawami i dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki. Wyrabiamy ciasto długo i dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy sodę rozpuszczoną w małej ilości wody, jajo i spirytus. Ciasto po wrobieniu powinno być dość twarde i uginające się. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy. Blachę najlepiej wysmarować woskiem. Rozciągamy na niej ciasto i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 1 godzinę.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Piernik toruński - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł