Piernik korzenny


Piernik korzenny

Składniki(1 sztuka):
80 dag mąki;
6 dag masła;
20 dag cukru;
30 dag miodu;
4 jaja;
6 dag posiekanych orzechów włoskich;
łyżeczka sody oczyszczonej;
pół szklanki mleka;
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
skórka otarta cytryny;
łyżka spirytusu;

Sposób przygotowania:
1).Masło utrzeć na piane, dodawać kolejno ciągle ucierając, cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, orzechy, mąkę z przyprawą korzenną i skórkę cytryny, mleko, oraz sodę rozpuszczoną w spirytusie.
2).Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z białek ubić pianę., dodać do ciasta i starannie je wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, odstawić na kilka godzin. Piec w ciepłym piekarniku około godziny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik korzenny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł