Piernik staropolski




  • konto usunięte




Piernik staropolski

Składniki(1 szuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
kilo mąki;
3 jaja;
50 dag miodu;
40 dag cukru;
25 dag masła;
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej;
pół szklanki mleka;
pół łyżeczki sody;
4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników;
10 dag orzechów;
3 dag skórki pomarańczowej;
5 dag migdałów;
CZĘŚĆ II (Masa)
powidła śliwkowe;
gotowa masa śliwkowa;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
gotowa polewa z białej czekolady i posiekane orzechy;

Sposób przygotowania:
1).Miód, cukier i masło podgrzewać, aż się zagotuje i zestawić z ognia. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo, dokładnie mieszając, mąkę, jaja i sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę korzenna.
2).Ciasto starannie wyrobić, a pod koniec wsypać bakalie. Potem przełożyć je do miseczki, przykryć lnianą ściereczką, odstawić na tydzień lub 2 do lodówki.
3).Na 3-4 dni przed podaniem upiec 3 placki w umiarkowanie gorącym piekarniku i wystudzić. Placki przełożyć powidłami i masą orzechową, przykryć papierem, obciążyć równomiernie deseczką, odstawić na kilka godzin, a potem oblać przygotowaną polewą, oraz ozdobić orzechami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(10 głosów)

 

Piernik staropolski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł

Sklep wędkarski internetowy, duże okazje tanie wędki i kołowrotki online - zdjęcia i fotki

Wędkarstwo wiadomości