Piernik złocisty


Piernik złocisty

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
60 dag mąki (po połowie krupczatki i wrocławskiej);
20 dag margaryny;
18 dag cukru pudru;
łyżeczka sody;
jajo;
żółtko;
4 łyżki płynnego miodu;
4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany;
łyżeczka przyprawy do pierników;
CZĘŚĆ II (Masa)
dwie szklanki mleka;
po łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej;
torebka budyniu;
25 dag margaryny;
żółtko, cukier waniliowy;
5 łyżek cukru pudru;
słoik dżemu;

Sposób przygotowania:
1).Margaryne posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód, oraz jaja i przyprawę do pierników, wyrobić i zagnieść ciasto (najlepiej zrobić je dzień wcześniej).
2).Podzielić na 3 równe części. Rozwałkować placki i upiec je na złoty kolor (około 15 minut). Gorące zsunąć na papier.
3).Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ugotowany, wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć dżem, a na drugim i trzecim masę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Piernik złocisty - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł