piernik marchwianka

/ 2 komentarzy

-30 dag mąki pszennej
-20 dag mąki żytniej
-35 dag cukru
-40 dag marchwi
-2 jajka
-3 dag masła
-5 dag cukru na karmel
-2 g cynamonu
-30 g sody oczyszczonej
-2 dag tłuszczu
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone, lecz zimne masło oraz cynamon. Cukier upalić na patelni na kolor brązowy, rozprowadzić 4 łyżkami wody. Karmel ostudzić, wymieszać z żółtkami. Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok. Do soku dodać mieszaniną mąk i sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać. Połączyć z żółtkami, wymieszać. Gdy masa będzie jednolita, dodać cebule białka. ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę.

 


2.6
Oceń
(5 głosów)

 

piernik marchwianka - opinie i komentarze

kamil11269kamil11269
0
A jadłem kiedyś :) Powiem, że dobry. (2013-09-27 18:19)
matexxmatexx
0
Asz mi slinka cieknie***** (2013-09-27 19:28)

skomentuj ten artykuł