pierniki do ryby


-2 szklanki mąki pszennej
-25 dag mąki żytniej
-25 dag cukru
-jajko
-20 dag syropu ziemniaczanego lub kwasku cytrynowego
-15 g oliwy
-30g amoniaku
-15 g sody oczyszczonej
-5 g przyprawy do piernika
-1 g kminku
-13 dag wody
-2 jajka
Wodę z cukrem i syropem ziemniaczanym zagotować. Po ostudzeniu dodać amoniak, sodę, korzenie, kminek, jajko oraz wymieszane mąki, zagnieść ciasto. Formować dowolnego kształtu ciastka, brzegi posmarować oliwą i układać obok siebie na blasze. powierzchnię pierników posmarować wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 150 stopni przez godzinę. po upieczeniu, gorące pierniki smarować rozbitym białkiem.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

pierniki do ryby - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł