Piernikowa bomba z bakaliami


Piernikowa bomba z bakaliami

Uwaga: Ciasto jest dobre lecz czasochłonne i drogie !!!

Składniki(16 porcji):
1 kg pszczelego miodu;
50 dag cukru;
2 kostki masła lub masła roślinnego (50 dag);
1,5 kg mąki pszennej (lub krupczatki);
kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej;
2 łyżki mleka do rozpuszczenie sody;
2 kopiaste łyżeczki utłuczonych goździków i cynamonu;
filiżanka rodzynek;
filiżanka posiekanych fig;
filiżanka posiekanych daktyli;
filiżanka posiekanych moreli;
filiżanka smażonej skórki pomarańczowej;
otarta skórka i sok z całej cytryny;
tłuszcz do wysmarowania formy;

Sposób przygotowania:
1).W dużym naczyniu rozpuszczamy miód, cukier, masło, korzenie. Składniki, często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnej masy siejemy przez sito mąkę, wlewamy w mleku rozpuszczoną sodę i robotem wyrabiamy ciasto przez co najmniej 10 minut. Potem dodajemy rozdrobnione bakalie, skórkę i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
2).Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze nieprzekraczającej 160 C przez godzinę lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Bomba jest upieczona, gdy wierzch jest zrumieniony, boki lekko odstają od formy, a zanurzony w cieście patyczek suchy.
3).Przed podaniem możemy bombę polać czekoladą lub czekoladowym lukrem. Ciasto przechowywane w chłodnym miejscu, owinięte pergaminem, zachowa świeżość przez tydzień.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 minut

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Piernikowa bomba z bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł