Pieróg półkruchy z kapustą


Produkty:
-25 dag mąki
-2 dag drożdży
-łyżka cukru
-5 łyżek margaryny
-2 żółtka
-2 łyżki mleka
-8 łyżek śmietany
-sól
Na nadzienie
-1 kg kiszonej kapusty
-2 dag grzybów suszonych
-2 cebule
-3 łyżki masła
-sól, pieprz, łyżka cukru

Przygotowanie:
Umyć i ugotować grzyby suszone, miękkie pokroić w paski, wywar zachować. Cebule obrać i posiekać. Kapustę poszatkować, dodać grzyby, cebulę, masło, trochę wywaru z grzybów i udusić do miękkości na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Posiekać mąkę z margaryną, dodać żółtka, szczyptę soli, rozczyn, śmietanę i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na połowę. Rozwałkować na okrągłe placki, jeden nieco większy od drugiego. Na większy placek nałożyć nadzienie, zostawiając wokół szeroki brzeg. Przykryć drugim plackiem. Brzeg zawinąć i skleić. Pieróg ułożyć na blasze, odstawić aby wyrósł. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pieróg półkruchy z kapustą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł