Pierogi Pani Stasi - czyli pierogi ruskie

/ 1 komentarzy

Ten przepis na pierogi ruskie nauczyłem sie na praktykach u takiej miłej starszej Pani Stasi:P robiła ona przepyszne pierogi dla tego chciał bym chociaz przybliżyć w moim przepisie smak jej pierogów.

W przepisie na farsz przykro mi ale ilość składników dodawanych podam na oko ponieważ restauracji były robione masowo i trudno było zapamietac wszystko;)

tak więć przepis na pyszne ciasto;)

1 kg mąki
2 jajka
szczypta soli
troche gotującej sie wody
troche zimnej wody
olej

Do miski dodajemy mąke, sól, dodajemy troche wrzącej wody aby zaparzyć mąke i mieszamy nożem, po chwili dodajemy troche oleju;) tak z 50ml, dodajemy zimną wodę aby ochłodzić mąke by po dodaniu jajek nam sie nie zcieły, wbijamy jajka i wyrabiamy około 10 minut, po wyrobieniu odkrajamy kawałek a reszte ciasta przykrywamy. Rozwałkujemy na cienki placek około 2-5 mm. Wykrawamy szklanką/kubkiem kółka, nakładamy farsz i zalepiamy pierożka ;)

Przepis na farsz

Kostka Twarodu
2-3 duze ziemniaki
jedna cebula
kawałek boczku
sól
pieprz
majeranek
Magi
olej

Tak więc ziemniaczki obieramy, gotujemy, ostudzamy. Do miski dodajemy twaróg, mielimy ziemniaki przez maszynke lub praske od razu do twarogu.
Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z boczkiem i podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy do miski z ziemniakami oraz twarogiem. Dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz magi i ugniatamy. Smakujemy czy dobry farsz i tak oto farszem nadziewamy nasze ciasto na pierogi.

Gotujemy od wrzącej wody z solą i małą ilością oleju;)


Polecam, nigdy nie lubiłem pierogów ruskich ale jak tych spróbowałem to od tego czasu uwielbiam ruskie pierogi:D

Pierogi najlepiej podawać z okrasą;)

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Pierogi Pani Stasi - czyli pierogi ruskie - opinie i komentarze

marcinaniserowiczmarcinaniserowicz
0
W imieniu zarządu koła PZW "Złota Rybka" proszę o usunięcie tych wpisów z działu Aktualności strony koła i przeniesienie ich pn. na forum. Chcielibyśmy aby w dziale Aktualności znajdowały się relacje z imprez, wydarzeń itp., a nie przepisy kulinarne. (2011-12-20 17:11)

skomentuj ten artykuł