pierogi z ciasta frożdżowego z twarogiem


-1,5 szklanki mąki
-1 dag drożdży
-1 lub 2 żółtka
-1/4 szklanki ciepłego mleka
-2 łyżki rozpuszczonego masła
-sól
FARSZ:
-40 dag twarogu
-2 żółtka
-2 łyżki gęstej śmietany
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki rodzynków
Do miski przesiać szklankę mąki, dodać pokruszone drożdże, sól, żółtka, mleko, wyrabiać ciasto, dodać masło, aby było elastyczne i ewentualnie jeszcze trochę mąki. Zawinąć w ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę (od czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość). Przygotować farsz, ucierając farsz z żółtkami, śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraty, nałożyć na połowę farsz, zlepić brzegi ułożyć na blasze przykrytej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na pół godziny do gorącego piekarnika.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

pierogi z ciasta frożdżowego z twarogiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł