Zaloguj się do konta

Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki ciasta:
-500g mąki (ok.3 szklanek)
-250ml wody lub mleka
-1 łyżka masła
-sól
-ew. jajko

składniki farszu:

-800g kiszonej kapusty
-50g suszonych grzybów
- główka cebuli
-100g masła
-3 łyżki oleju
-sól
-pieprz

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Składniki na ciasto pierogowe powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę,robimy w środku dołek ew.wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej ciepłej). Ilość danego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka będzie bardziej sucha wchłonie więcej wody.

Rozbieramy ciasto najpierw nożem , a potem rękami (ok.15-20 min.), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie ,a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny , przykrywając je szmatką ,żeby 'doszło'.

Przygotowanie farszu.
Ugotowane grzyby odcedzamy i drobniutko siekamy. Kapustę odciskamy , jeśli jest bardzo
kwaśna, to wcześniej przelewamy ją wodą i dusimy w wywarze z grzybów z dodatkiem masła.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem, aż do odprowadzenia płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2mm, z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki,na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy pierogi do gotującej,posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Smacznego!!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia