Pierogi z kapustą i grzybami na każdą porę roku


Pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki,1 jajko, 1/2 szklanki wody, szczypta soli. Składniki na farsz: 5 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, ale mogą być inne, mieszane, 1/2 kg kiszonej kapusty, 1 cebula, 4 łyżki masła, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie ciasta: Z mąki, jajka i wody oraz szczypty soli przygotować ciasto na pierogi. Cienko wałkować, wykrawać szklanką krążki, na środku układać kulkę farszu wielkości połowy włoskiego orzecha i starannie zlepiać brzegi - na tę świąteczną okazję warto postarać się, aby brzegi były pozawijane i zlepione ozdobnie. Wkładać do lekko osolonej wrzącej wody Kiedy wypłyną pogotować 1 minutę i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym masłem lub olejem z podsmażoną na złoto 1 małą cebulą. Pierogi można przygotować na dzień przed wigilią i na wieczerzę odgrzać na patelni lub na parze.
Przygotowanie Farszu: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie co najmniej na 2 godziny, po czym ugotować do miękkości i drobno posiekać. Kapustę gotować z wywarem pozostałym grzybów około 30 minut, po czym odcedzić i posiekać drobno. Cebulę zrumienić na 1 łyżce masła, dodać posiekaną kapustę i grzyby, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Pierogi z kapustą i grzybami na każdą porę roku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł