Pierogi z kapustą i grzybami mój ulubiony przepis


Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
3 szklanki mąki pszennej;
2 żółtka;
szczypta soli;
łyżeczka oleju;
3/4 szklanki ciepłej wody;
sól do gotowania pierogów;
2 łyżki oleju do gotowania pierogów;
CZĘŚĆ II (Farsz)
0,5 l kwaśnej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty;
3 kapelusze suszonych borowików;
szklanka mleka;
cebula;
olej;
sól;
pieprz;
liść laurowy;
zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
1).Skłądniki wkładamy do malaksera lub miksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Z cienkich placków wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy, układamy na oprószonej mąką desce.
2).Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na wygrzanym półmisku i przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.
CZĘŚĆ II (Farsz)
Rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, liść odrzucamy. Grzyby namoczone wcześniej w mleku z wodą (pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękki, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy, się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i dalej zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku, odstawiamy do przechłodzenia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Pierogi z kapustą i grzybami mój ulubiony przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł