Zaloguj się do konta

Pierogi z kapustą i grzybami mój ulubiony przepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
3 szklanki mąki pszennej;
2 żółtka;
szczypta soli;
łyżeczka oleju;
3/4 szklanki ciepłej wody;
sól do gotowania pierogów;
2 łyżki oleju do gotowania pierogów;
CZĘŚĆ II (Farsz)
0,5 l kwaśnej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty;
3 kapelusze suszonych borowików;
szklanka mleka;
cebula;
olej;
sól;
pieprz;
liść laurowy;
zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
1).Skłądniki wkładamy do malaksera lub miksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Z cienkich placków wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy, układamy na oprószonej mąką desce.
2).Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na wygrzanym półmisku i przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.
CZĘŚĆ II (Farsz)
Rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, liść odrzucamy. Grzyby namoczone wcześniej w mleku z wodą (pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękki, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy, się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i dalej zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku, odstawiamy do przechłodzenia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia