Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami podane z rukolą i płatkami parmezanu...


Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami podane z rukolą i płatkami parmezanu...



Składniki:
100 g filet z łososia bez skóry i ości,
2 łyżki octu,
4 łyżki oliwa truflowa,
1 szt sałata rukola,
20 g filet anchois,
1 szt żółtko,
150 g mąka,
1 szczypta pieprz czarny mielony Prymat,
1 szczypta Sól,
4 łyżki olej,
50 g suszony pomidor,
50 g cebula,
50 g wędzony filet z łososia,
5 g świeżo tarte płatki parmezanu


Farsz:

filet z łososia bez skóry i ości,
wędzony filet z łososia,
cebula,
suszony pomidor,
olej,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat.

Ciasto:

mąka,
żółtko,
olej 1 łyżka,
sól,

Farsz:

łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać.
Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Ciasto:

do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego.
Zagnieść i odstawić na chwilę.
Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.

Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois i sałatą rukola skropioną oliwą truflową. Przed podaniem posypać świeżo tartymi płatkami parmezanu.



Smacznego!!!

 


2.8
Oceń
(14 głosów)

 

Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami podane z rukolą i płatkami parmezanu... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł