Pierogi ruskie


Składniki ciasta:
- 400 g mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki letniej wody
- sól
Składniki nadzienia:
- 3/4 kg ziemniaków
- kostka twarogu (250 g)
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach w wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połowę cebuli połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko przyprawami. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Wybierz pierogi łyżką cedzakową, przelej gorącą wodą i odsącz. Podawaj z duszoną cebulką. UWAGA! Ruskie pierogi znakomicie smakują z czerwonym wigilijnym barszczykiem.

 


4
Oceń
(4 głosów)

 

Pierogi ruskie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł