Pierogi z serem i kaszą


Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
mąka
2 żółtka
sól
Farsz:
1 kg białego sera
cukier
sól
3 szklanki kaszy jaglanej
pokruszona suszona mięta
Przygotowanie:
Margarynę zagotować w rondlu z 1 szklanką wody. Dodać 4 łyżki mąki, wymieszać i ostudzić, po czym dodać 2 żółtka oraz 1 szklankę zimnej wody.
Kaszę jaglaną zalać 4,5szklankami osolonej wody. Całość gotować 10-15min, zdjąć z ognia, owinąć garnek np. w koc i prażyć kaszę ok.1h. Następnie ostudzić, dodać ser i miętę, doprawić solą oraz cukrem.
Na stolnicę przesiać odpowiednią ilość mąki i dodać przygotowany rozczyn oraz sól. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka. Nakładać po porcji farszu, zlepić i ugotować w osolonym wrzątku. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pierogi z serem i kaszą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł