Pierogi z serem


Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
jajko
3/4 kostki masła
2 łyżki wody
szczypta soli
Farsz:
15 dag sera pleśniowego
10 dag białego sera
papryka
4 pieczarki
żółtko
natka
2 łyżki oliwy
pieprz
gałka muszkatołowa
Wierzch:
jajko
sezam
Przygotowanie:
Przygotuj farsz do pierogów:
Paprykę oczyść, opłucz i razem z oczyszczonymi pieczarkami pokrój w kosteczkę. Podsmaż na oliwie. Przestudź. Dodaj żółtko, pokruszony ser pleśniowy, ser biały i posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj. Następnie farsz przypraw do smaku gałką muszkatołową oraz odrobinką pieprzu.
Przygotuj ciasto:
Składniki zagnieć, a wyrobione ciasto uformuj w kulę. Schładzaj przez 30min.
Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Z placka filiżanką lub szklanką powycinaj krążki. Na każdy krązek nałóż farsz, złóż na pół, zlep brzegi, tworząc fantazyjny wzorek.
Gotowe pierogi ułóż następnie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzchy rogów posmaruj starannie roztrzepanym jajkiem. Następnie posyp je obficie sezamem. Wstaw danie do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 80*C i piecz przez 25min, aż się ładnie zezłocą.
Pierogi pieczone z serem można serwować jako przekąskę lub samodzielne danie.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pierogi z serem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł