Pierogi z tuńczyka.


Składniki:
Ciasto:
ok. 40 dag mąki
2 jajka
łyżka oleju.
Farsz:
50 dag ziemniaków
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
cebula
3 łyżki oleju
curry
pieprz
Inne:
2 łyżki masła
sól
łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Cebulę z papryką smażymy na oleju. Wsypujemy ziemniaki i tuńczyka. Doprawiamy curry pieprzem i solą. Mieszamy. Z mąki, jajek, 1/4 szklanki ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy porcje farszu, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy natką.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pierogi z tuńczyka. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł