Pierogi z grzybami


Składniki:
35 dag mąki
jajko
40 dag kapusty kiszonej
2 cebule
2 jajka na twardo
5 dag suszonych grzybów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
po 5 ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
sól
zmielony czarny pieprz


Grzyby przez noc mocz w 0,5 l wody. Następnego dnia ugotuj by były miękkie. Odcedź posiekaj. Kapustę przepłucz, posiekaj, zalej wywarem z grzybów. Dodaj ziarenka jałowca, ziela angielskiego i pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj 45 min. Posiekane cebule podsmaż na oleju, razem z grzybami włóż do kapusty. Przypraw. Gotuj aż odparuje płyn. Ostudź. Wymieszaj z posiekanymi orzechami i jajkami. Do mąki wbij jajko, dolej 0,5 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde połóż porcję farszu, kółka składaj na pół, zalepiaj brzegi robiąc pierogi. Porcjami gotuj w osolonej wodzie przez 1-2 min.do momentu wypłynięcia na wierzch.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Pierogi z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł