Pierogi z pieczarkami


Składniki:

35 dag mąki
żółtko
szczypta soli
ok. pół szklanki ciepłej wody
70 dag pieczarek
duża cebula
łyżka masła
olej, sól, pieprz

Farsz: Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni podgrzewam masło, wrzucam pieczarki, przesmażam. Cebulę obieram, drobno siekam, dodaję do pieczarek. Całość duszę, aż wyparuje nadmiar wody. Na koniec przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz powinien być dość suchy by lepiej kleić pierogi. Na ciasto mąkę mieszam z solą, dodaję wodę i żółtko. Zagniatam elastyczne ciasto, które powinno być rozciągliwe ale nie klejące. Ciasto cienko rozwałkuję, szklaną wycinam kółka. Na środek każdego układam po porcji farszu i dokładnie zlepiam. Następnie gotujemy w osolonej wodzie.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Pierogi z pieczarkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł