Pierogi z oscypkiem


Składniki:
1kg mąki
200g oscypka
100g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka posiekanej usmażonej cebuli
1 jajko
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki i pokrojony w kostkę ser zemleć w maszynce do mięsa. Dodać przesmażoną cebulę i wymieszać tak, aby masa miała jednolitą konsystencję. Nie należy doprawić farszu solą, ponieważ ser jest już wystarczająco słony.
Z mąki, jajka, soli i 1 szklanki ciepłej wody wyrobić ciasto. Rozwałkowac na cienki placek, a następnie za pomoca szklanki wycinac kółka. Nakładać na nie po porcji farszu i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzątku i gotować ok.4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać ze skwarkami albo śmietaną. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pierogi z oscypkiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł