Pierogi z makiem


Produkty:
-50 dag mąki
-3 dag drożdży
-jako, szczypta soli
-łyżeczka cukru, olej
Na farsz:
-20 dag maku
-garść bakalii
-4-5 łyżek miodu
-5 dag masła

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Mąkę, jajko i szczyptę soli zagnieść wraz z drożdżami, dolewając szklankę ciepłej wody. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie mak zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, osączyć i trzykrotnie zemleć. Wymieszać z miodem, masłem i posiekanymi bakaliami. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, napełniać farszem i lepić pierogi. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złocisty kolor, osączyć z tłuszczu. Pierogi można polać rozpuszczonym masłem, posypać makiem i skórką pomarańczy.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pierogi z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł