Pierogi z mięsem


Składniki:
40 dag mąki
1 jajko
3/4 szklanki wody
sól
Farsz:
30dag gotowanej wołowiny
1 cebula
1 ugotowana marchewka
kawałek ugotowanego selera
2 łyżki masła
3-4 łyżki oleju
tymianek
sól
pieprz
Dodatki:
masło do zapiekania lub podsmażania
Przygotowanie:
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Zrób zagłębienie, wbij w nie jajko. Stopniowo wlewaj letnią wodę, cały czas mieszając składniki. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Cebule obierz i pokrój w drobna kostkę, zrumień na maśle. Mięso zmiel z marchewką, selerem oraz cebulą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3mm. Szklanką wytnij krążki. Na środku każdego połóż farsz. Zlep brzegi.
Gotuj pierogi porcjami w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej masło, włóż osączone pierożki i podsmaż na rumiano z obu stron.
Smacznego.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Pierogi z mięsem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł