Pierogi z pomarańczami
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-22
Składniki:
1/2kg mąki
2 jajka
5 łyżek oleju
sól
1 szkl. mleka
3 łyżki kaszy manny
2 pomarańcze
4 łyżki miodu
kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je cienko i powycinaj niewielkie kwadraty.
Zagotuj mleko ze szczyptą soli i wsyp do niego kaszę manną. Gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie przestudź. Pomarańcze wyszoruj, sparz, pokrój na kawałki. Przesmaż w miodzie z dodatkiem startego imbiru. Połącz z kaszą manną.
Farsz nakładaj na wycięte kwadraty z ciasta, zlepiaj starannie brzegi, formując pierogi. Wrzucaj je na gotującą wodę z 3 łyżkami oleju i łyżeczką soli. Poczekaj, aż wypłyną na wierzch. Gotuj jeszcze 3-5min.
Wyjmij łyżką cedzakową.
Smacznego.
1/2kg mąki
2 jajka
5 łyżek oleju
sól
1 szkl. mleka
3 łyżki kaszy manny
2 pomarańcze
4 łyżki miodu
kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je cienko i powycinaj niewielkie kwadraty.
Zagotuj mleko ze szczyptą soli i wsyp do niego kaszę manną. Gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie przestudź. Pomarańcze wyszoruj, sparz, pokrój na kawałki. Przesmaż w miodzie z dodatkiem startego imbiru. Połącz z kaszą manną.
Farsz nakładaj na wycięte kwadraty z ciasta, zlepiaj starannie brzegi, formując pierogi. Wrzucaj je na gotującą wodę z 3 łyżkami oleju i łyżeczką soli. Poczekaj, aż wypłyną na wierzch. Gotuj jeszcze 3-5min.
Wyjmij łyżką cedzakową.
Smacznego.