Zaloguj się do konta

pierożki z kruchego ciasta

pierożki z kruchego ciasta

składniki:
Ciasto:
-20 dag mąki pszennej,
-12 dag masła,
-2 żółtka,
-łyżka kwaśnej śmietany,
-sól.
Farsz:
-7 dag grzybów suszonych,
-cebula,
-łyżeczka masła,
-sól,
-pieprz,
-łyżka oleju

sposób przygotowania;
Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je najpierw nożem, a potem zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią plastikową i odłożyć na 30 min do lodówki. Grzyby umyć dokładnie pod bieżącą wodą, moczyć przez noc. Cebulę zeszklić na oleju. Grzyby i cebulę zemleć, doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem do wina kółka, na każde położyć nieco farszu, dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na blasze i piec w piekarniku, aż pierożki się zezłocą. Podawać na ciepło, razem z barszczem. Życzę smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej